Dictionar Economic

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. iDuis at justo bibendum, ultirces lectus non, imperdiet lpsum. Muris fringilla velit faucibus iaculis nullam.

putere de cumparare

« Back to Glossary Index
  • sau valoarea banilor, reprezinta cantitatea de bunuri si servicii care se poate procura cu o unitate monetara
  • manifestarea puterii de cumpărare, în calitate de etalon monetar, rezultă din contribuția diferită a bunurilor și serviciilor, din cadrul unei economii naționale sub formă de corespondent al monedelor aflate în circulație.
  • cuantificarea acestui etalon este posibil de realizat prin determinarea puterii de cumpărare a monedelor, pe baza indicilor de preț, și ulterior a cursurilor de schimb între monedele diferitelor țări. De asemenea, sistemele monetare actuale sunt mai complexe decât cele bazate pe etalonul aur și prezintă mai mare elasticitate comparativ cu acestea iar folosirea unor cursuri fluctuante reflectă realitatea obiectivă în care se află moneda națională pe piețele valutare.
  • indicele puterii de cumpărare – se determină ca raport invers al indicelui
    prețurilor de consum, și permite cuantificarea cantității de bunuri și servicii care pot fi achiziționate cu o unitate monetară. Indicele prețurilor de consum reprezintă valoarea unui coș de bunuri și servicii specifice populației (diferențiată pe grupe, în funcție de mediu) și reflectă preferințele de cumpărare ale acesteia. Indicele reprezintă, potrivit relației de calcul, raportul dintre valoarea „coșului” de bunuri și servicii exprimate în prețurile anului curent și valoarea acelorași bunuri și servicii din „coș” exprimate în prețurile anului de bază.

SUM ( qi0 * pi1 )

I p = ––––––––-
SUM ( qi0 * pi0 )

  • Unde:
    • qi0 = cantitatea de bunuri și servicii din componența coșului;
    • pi0 = prețurile curente și ale anului de bază

  • analiza unei serii de date referitoare la indicii prețurilor permite determinarea gradului de apreciere sau depreciere a monedei, prin stabilirea indicelui puterii de cumpărare, ca invers al indicelui prețurilor:

I pc = 1 / I p

.


< Înapoi la Dictionarul Economic