Vrei contabilitate? Contacteaza-ne acum la 0740.398.555 / 0743.587.845 sau scrie-ne un e-mail la adresa rdtexpert@gmail.com

normele imperative

« Înapoi la index-ul dicționarului
  • sunt cele care stabilesc o conduită univocă și strict determinată la care subiectul de drept este obligat sau care îi este interzisă subiectului de drept
  • se mai numesc norme de ordine publică. Sunt majoritare în dreptul public. în dreptul privat, deși predomină normele dispozitive, există însă și numeroase norme de ordine publică, de la care părțile nu pot deroga prin prevederi contractuale. Astfel, potrivit art. 5 din Codul civil, “Nu se poate deroga prin convenții particulare de la normele care interesează ordinea publică și bunele moravuri”.
  • Există două categorii de norme imperative: norme onerative, care impun sau ordonă subiectului de drept o anumită conduită și norme prohibitive, care interzic subiectului de drept o anumită conduită.
  • exemplu de normă onerativă este cea cuprinsă în art. 33 alin. (2) din Constituție care prevede: “Statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei și a sănătății publice”. Dimpotrivă, art. 37 alin. (4) cuprinde o normă prohibitivă: “Asociațiile cu caracter secret sunt interzise”
< Înapoi la index
Copyright © 2017 RDT Contabilitate