Dictionar Economic

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. iDuis at justo bibendum, ultirces lectus non, imperdiet lpsum. Muris fringilla velit faucibus iaculis nullam.

caracteristicile monedei

« Back to Glossary Index
  • în perioada monedei metalice și a metalelor prețioase, principalele caracteristici ale acestora le-au consacrat în rolul de metal monetar, astfel:
    • deteriorarea era nesemnificativă;
    • nu erau inflamabile;
    • erau impermeabile și rezistente la orice factori distructivi;
    • puteau fi topite și returnate într-un număr mai mare și în altă dimensiune;
    • prezentau și avantajul unei valori intrinseci sporite.

  • astfel, portabilitatea, divizibilitatea și recunoașterea cu ușurință reprezintă cele mai importante caracteristici ale monedei metalice. Dezvoltarea creditului face ca aceste trăsături să fie mai puțin importante, astăzi. O bancnotă de 100.000 lei este mai ușor de transportat decât o piesă de aur de 20 lei sau de 10 lei (potrivit definiției de la 1867,1 leu = 0,3226 gr aur, cu titlul 900 0/00). De asemenea, un cec emis pentru 1 milion lei nu aduce în discuție natura materialului din care sunt confecționați banii și nu prezintă importanță nici divizibilitatea monedei.
  • acceptabilitatea reprezintă o caracteristică a monedei, indiferent de forma acesteia și de perioada de timp în care a circulat. Cu cât o monedă este mai acceptată, cu atât este mai căutată, respectiv este universal dorită, întrucât în schimbul ei pot fi primite bunuri și prestate servicii. Acceptabilitatea este baza lichidității.
  • lichiditatea este cea care face ca deținătorul de monedă să o utilizeze imediat, pentru procurarea de bunuri, fără a suporta costuri de transformare. Moneda este fundamentul lichidității; alte forme, de active financiare sau reale, sunt mai mult sau mai puțin lichide unele față de altele, dar nici unul nu este în aceeași măsură ca moneda.
  • stabilitatea – pentru ca utilizarea monedei să fie satisfăcătoare, este necesar ca aceasta să fie caracterizată prin stabilitate. Atunci când moneda este utilizată ca rezervă a valorii sau ca standard al plăților amânate, este important ca valoarea monedei să nu prezinte fluctuații semnificative.
    Hiperinflația din Germania, din anul 1923, când rata inflației a ajuns la 1000 % lunar, ori cea din China sau Austria de după al II-lea Război Mondial, au distrus complet valoarea monedei și au nimicit economiile a milioane de deponenți. Instabilitatea monedei creează dificultăți și în procesul de utilizare a acesteia ca mijloc de schimb. Când populația își pierde încrederea în moneda națională, atunci va încerca să se elibereze de aceasta, cât mai repede posibil. în mod similar se încearcă să se păstreze moneda în perioadele de scădere a prețurilor, încurajând astfel, viitorul declin al prețurilor. Stabilitatea nu trebuie considerată ca o invariabilitate a monedei. O scădere moderată a valorii monedei poate fi acceptată și argumentată într-o economie, atunci când prețurile înregistrează o creștere graduală. De asemenea, poate apărea normală și menținerea nemodificată
    a valorii monedei de-a lungul unei perioade de timp.
  • atributele legale ale monedei reprezintă caracteristici stabilite prin lege și se referă la:
< Înapoi la Dictionarul Economic