Dictionar Economic

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. iDuis at justo bibendum, ultirces lectus non, imperdiet lpsum. Muris fringilla velit faucibus iaculis nullam.

actul modificator al actului constitutiv

« Back to Glossary Index
  • modificarea actului constitutiv se realizează prin voința asociațiilor, formulată în cadrul adunărilor generale. Astfel:
    • în cazul societății pe acțiuni și în comandită pe acțiuni decizia poate aparține doar Adunării generale extraordinare a acționarilor;
    • în cazul societăților de persoane și a societăților comerciale cu răspundere limitată, decizia poate fi luată doar cu votul unanimității.

  • hotărârea adunării asociaților pentru modificarea actului constitutiv trebuie consemnată în scris, iar înscrisul nu trebuie autentificat (deoarece Ordonanța de urgență a guvernului nr. 76/2001 republicată, admite forma sub semnătură privată a actului constitutiv, considerăm că aceasta trebuie acceptată ca valabilă și pentru actul adițional). Acest înscris constituie un act adițional al actului constitutiv al societății. Actul adițional modificat se depune, în vederea înregistrării, la Biroul unic al Camerei de Comerț și Industrie teritoriale (conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 76/2001 republicată).
  • situatii posibile in ceea ce priveste controlul de legalitate a actului adițional:
    • prima, valabilă pentru cele mai importante modificări, considerate a fi: mutarea sediului, schimbarea obiectului principal de activitate, modificarea capitalului social, fuziunea și divizarea, reducerea sau prelungirea duratei societății, dizolvarea și lichidarea ei (enumerate limitativ de Legea nr. 31/1990 republicată) controlul de legalitate se finalizează printr-o încheiere a judecătorului delegat;
    • a doua, valabilă pentru celelalte modificări, pentru care se cere doar rezoluția directorului Biroului unic al Camerei de Comerț și Industrie teritoriale.

  • fie încheierea judecătorului delegat, fie rezoluția directorului trebuie publicate în Monitorul Oficial, pe cheltuiala societății comerciale.
< Înapoi la Dictionarul Economic